САЩ разглеждат вариант за замяна на Турция в рамките на програмата за разработването на най-новите американски изтребители бомбардировачи Ф-35 във връзка с намерението на Анкара да купи от Русия зенитно-ракетните системи С-400. Това заяви днес пред журналисти заместник-министърът на отбраната на САЩ Елън Лорд.

Въпреки всичко продължаваме да работим с Турция и се надяваме, че те ще купят за противовъздушната си отбрана система, отговаряща на стандартите на НАТО, каза Лорд в отговор на въпрос, свързан с плановете на Анкара за покупка на системите С-400.

Лорд отказа да уточни колко време може да бъде необходимо на Пентагона за да намери замяна на Турция сред американски компании или сред чуждестранните съюзници на Вашингтон в рамките на програмата за производство на Ф-35. 

САЩ полагат големи усилия, за да попречат на Турция да купи системите С-400. 

Лорд заяви днес още, че изключването на Турция от програмата за създаване на изтребителите Ф-35 във връзка с намерението на Анкара да купи руски системи С-400 може да доведе до увеличение на стойността на производството на тези самолети, информира агенцията. 

По думите й САЩ продължават да водят преговори с Турция, за да я убедят да купи американските комплекси Пейтриът вместо руските С-400. Предлагаме на Турция нашите системи Пейтриът. Това е вариант, който е съвместим с изискванията на НАТО, каза Лорд.