Западните страни вече са предали на Украйна около 60 000 противотанкови системи и 25 000 преносими зенитно-ракетни комплекси. Това обяви председателят на Обединения комитет на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили по време на заседание на сенатския Комитет по въпросите на въоръжените сили, предава "Гласът на Америка".

"Украинците са извънредно признателни за 60 000 противотанкови системи и примерно 25 000 противовъздушни системи, които са били изпратени от САЩ, както и от нашите съюзници и партньори", каза Мили. 

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи, че страните от Запада проучват възможността за разширяване на номенклатурата на въоръжението, което може да се предостави като помощ на Украйна.  

"Няма да позволим нищо да попречи на украинците да получат онова, което им е необходимо, и това, което, според нас, може да е ефективно. Затова ние в момента разглеждаме във всички направления, това се отнася не само до това, което ние сме предоставили и продължаваме да предоставяме, но и онова, има ли допълнителни системи, които биха могли да променят ситуацията, които ние да можем да им доставим. Правим това в хода на тесни консултации с украинците, а също и с нашите съюзници и партньори", каза Блинкен. 

По-рано УНИАН съобщи, че на 6 април Блинкен заяви, че военната помощ на САЩ за Украйна от началото на работата на администрацията на Джо Байдън възлиза на 2.4 милиарда долара, включително над 1.7 милиарда долара от 24 февруари насам. 

Също Блинкен съобщи, че над 30 страни са се присъединили към САЩ в оказването на помощ на Украйна в сферата на отбраната.  

Междувременно стана ясно, че САЩ с одобрили предаването на Украйна на хиляди комплекси Stinger и Javelin, стотици дронове камикадзета Switchblade за защита във войната с Русия.  

Съобщението за това се появи, след като САЩ одобриха 100 милиона долара подкрепа за Украйна. 

От Пентагона представиха и списък с въоръженията, които вече са пристигнали в Украйна, и тез, които тепърва ще бъдат доставяни. 

В списъка с оръжията за Украйна влизат:

 • Над 1400 зенитни комплекса Stinger
 • Над 5000 противотанкови системи Javelin
 • Над 7000 други противотанкови системи
 • Стотици тактически безпилотни летателни апарати SwitchBlade
 • Четири радара за следене на противоартилерийски и безпилотни авиационни комплекси  
 • Четири противоминометни радиолокационни системи
 • Бронирани високомобилни многоелеви автомобили
 • над 50 млн патрона
 • 45 000 комплекта бронежилетки и каски 
 • Ракетни системи с лазерно насочване
 • Безпилотни въздушни системи Puma
 • Прибори за нощно виждане, термокамерни системи и системи за връзка, оптика
 • Търговски услуги на сателитно заснемане. 
 Си Ен Ен отбелязва, че по този начин общата помощ на САЩ за Украйна е достигнала 1.7 милиарда долара от началото на войната. Тази сума включва 300 милиона долара, одобрени в рамките на Инициативата за съдействие за сигурност на Украйна, в рамките на която нови оръжия ще бъдат закупени от отбранителните подизпълнитеил за изпращане в Украйна. 

На 7 април Сенатът на САЩ единодушно прие законопроект за възобновяване на програмата от Втората световна война, която ще позволи на президента Джо Байдън по опростена процедура да изпраща оръжие и друга отбранителна помощ на Украйна. 

В частност сенаторите подкрепиха закона за ленд - лийз, защото украинските военни са доказали, че могат да оказват ефективна съпротива ан окупаторите само при наличие на необходимото оръжие, а не при условието на привличане на чуждестранни военни.