Министерството на отбраната на САЩ официално потвърди, че на Украйна ще бъдат продадени противотанкови ракети Javelin. За сделката се говори от месеци, защото това е оръжие, способно да промени съотношение на силите в конфликта със сепаратистите в Донбас.

 

Стойността на покупката е около 47 милиона долара. Според изданието Defencenews става дума за 210 ракети и 37 устройства за изстрелването им (и две резервни). Окончателното одобрение е в ръцете на Конгреса, който вече увеличи средствата, с които се оказва помощ на Киев през финансовата 2018 г.

 

"Системата Javelin ще помогне на Украйна да изгради дългосрочен отбранителен капацитет да отбранява суверенитета и териториалната си цялост", се казва в позицията на Пентагона. Министерството смята, че продажбата няма да промени военния баланс в района.

 

"Украйна е много важен съюзник на САЩ и съм доволен да видя, че страната ни ще предостави тази помощ, което трябваше отдавна да се случи в борбата на украинците срещу растящата руска агресия", заяви сенаторът Джони Ърнст. "Предоставянето на смъртоносна помощ за Украйна демонстрира, че САЩ са сериозни, когато защитават собствените си интереси и тези на нашите съюзници."

 

FGM-148 Javelin е преносима самонасочваща се противотанкова ракета, която позволява на войниците да я изстрелят и да се прикрият преди тя да е достигнала целта си. Обхватът е почти 5 км.

 

Термоглавата ѝ дава възможност бронирана техника да бъда атакувана и отгоре. Освен това Javelin е много ефективна срещу укрепления.