Пентагонът оповести резултатите от 30-дневна проверка, с която на практика се освобождава от отговорност във връзка с тайните хоспитализации през декември и януари на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, съобщава Ройтерс.

Докладът едва ли ще потуши политическия фурор или ще смекчи очакваните изслушвания на Остин от страна на американските законодатели по-късно тази седмица. Шефът на Пентагона ще се яви пред комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, за да бъде изслушан по въпроса.

Остин не бе съобщил дори на президента Джо Байдън за операцията си от рак на простатата през декември, както и за последвалата хоспитализация през януари, отбелязва Ройтерс.

В проверката, извършена от служители на Пентагона, се казва, че "нищо от проученото по време на проверката не е показало признаци за лоши намерения или опит за замазване на положението". Остин също прегледа доклада.

По-рано този месец Остин се извини, че не е съобщил предварително на президента и на висши военни за неотдавнашната си диагноза за рак на простатата, като добави, че страхът за здравето, който е изпитал, е бил истински удар.

Законодателите от двете партии критикуваха Остин за това, че не е съобщил за диагнозата си, както и за последвалата хоспитализация. Някои видни републиканци, включително бившия президент Доналд Тръмп, призоваха Остин да бъде отстранен от поста.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук