Разузнаването на САЩ е засякло успешен тест на руската система за противоракетна отбрана "Нудол", съобщава CNBC. Според информация на тв каналът изпитанията са били проведени през декември 2018 г.

Ракетата е прелетяла около 3 хиляди километра и е поразила цел, долитайки до нея за 17 минути. Това означава, че ракетата е летяла със скорост 10 600 км/ч или близо 3 километра в секунда. 

Американската страна отбелязва, че през 2018 г. Русия два пъти е провеждала тестове на тази система за ПРО, наричана "убиецът на спътници".

Първите изпитания на ракетите от комплекса противоракетна и провокосмическа отбрана А-235 "Нудол". Новата ракета ще може да прехваща балистични ракети и да сваля спътници в околоземна орбита. 

Според американски медии, ракетният комплекс А-235 "Нудол" ще замени комплекса, който е на въоръжение в момента в руската армия А-135 “Амур”, част от противоракетната отбрана на Москва.

Ръководителят на космическото командване на ВВС на САЩ генерал Джон Хайдън предупреди неотдавна, че Русия и Китай разработват оръжие, което може да заплаши жизнено важни спътници на САЩ. “Те разработват възможности, които ни безпокоят”, заяви Хайдън. 

Като цяло обаче генерал Джон Хайдън смята, че различните нови руски ракети, които се тестват напоследък не застрашават отбраната на САЩ. Още през м.г. той отбеляза: „Въпросът е до колко тези оръжия могат да укажат ефект върху противника или да го лишат от неговите преимущество. За мен интересно е това, че руснаците са способни да постигнат това при сегашната си структура, наравно с нашите способности за аналогични действия. Не смятам, че ситуацията се е променила“, заяви Хайдън. /БЛИЦ