Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта в четвъртък, че Русия е готова за "най-лошия сценарий" относно САЩ и възможното налагане на санкции.

Песков заяви, че Вашингтон действа с "непредсказуемост, агресивност, грубост и враждебност, което е накарало Москва да бъде "винаги мобилизирана".

Той обясни, че президентът Владимир Путин остава "последователен привърженик на изграждането на добри отношения" със САЩ, "поне в онези области, които са от полза за нас".

По-рано през деня Песков заяви, че Русия и нейните партньори се стремят да завършат Северен поток 2, въпреки усилията на Вашингтон да санкционира и спре проекта.

Песков коментира докладите, че Вашингтон се стреми да назначи специален пратеник, който да води преговори за спиране на строителството в Германия, като каза, че подобен ход "вероятно говори много красноречиво за това, което се нарича намеса във вътрешните работи, в икономическите интереси на други страни."

Според него Москва никога не е била привърженик на довеждането на отношенията с Вашингтон до крайно.

"Никога не сме представлявали и не представляваме заплаха за никого. Но, разбира се, никога няма да позволим на никой, включително САЩ, да ни заплашва, да ни диктува нещо и да накърнява нашите интереси."