След края на ученията руските войски не бързат да напуснат пограничните райони с Украйна, пише New York Times, позовавайки се на американски военни. 

По същото време в руските социални мрежи започнаха масово да се появяват съобщения за прехвърляне на техника към руско - украинската граница и в анексирания Крим.

Американските оценки на това колко допълнителни войски са се групирали на границата, са различни. Според един от източниците на изданията става въпрос за около 4 хиляди военнослужещи.По данни на украинския генерален щаб покрай украинската граница към 30 март се поддържат 28 батальонно - тактически групи на руските въоръжени сили.

Но, както отбелязва главнокомандващия на Въоръжените сили на Укрейна Руслан Хомчак, в близко време се очаква "допълнително съсредоточаване до 25 батальонно - тактически групи на противника."

Така на фона на зачестилите обстрели в Донбас експертите отново говорят за възможно размразяване на конфликта на изток в Украйна.

Реакцията на Кремъл

Отговаряйки на 1 април на въпрос с какво е свързано натрупването на руско военно присъствие на границата на Украйна и в Крим, прессекретарят на президента на Русия Дмитри Песков заяви, че Руската Федерация премества въоръжените сили по своята територия на свое усмотрение.

"Това не трябва да безпокои никого, това не е заплаха за никого", отбелязва той.
По думите на Песков, Русия предприема необходимите мерки за обезопасяване на своите граници. 

В украинското информационно пространство засега отсъства информация за натрупване на руски войски вблизост до границата. 

Съдейки по публикуваното интервю на Руслан Хомчак интервю, в близко време не се очаква ескалация на конфликта в Донбас.

"Има ли днес непоследствена опасност, че утре ще се събудим и ще се озовем във война? Днес генералният щаб оценя обстановката така, че няма такава опасност.

За да стане така, трябва да има и съответни действия от страна на Руската Федерация. Днес не виждаме такива, но все пак, заплахата съществува", отбелязва висшият украински военен.

Междувременно кримски медии, позовавайки се на очевидци, съобщиха за интензивно дислоциране на корони руска военна техника на изток на Керченския полуостров миналата седмица.

Според различни издания в колоните е имало колесни бойни пехотни мащини, инженерна техника и камиони за превоз на личния състав. Други издания съобщават, че въоръжените сили на Русия са доставили на полуострова по железопътна линия на Керченския мост бронетранспортьори, военни камиони и самоходни артилерийски установки. 

Потребители в социалните мрежи отбелязват, че движение на военни колони е забелязано на практика във всички райони на полуострова. 

От пресслужбата на Южния военен окръг разкриват, че придвижването на военните колони е свързано с учения, провеждащи се в Крим, Краснодарския и Старвополски край, а също и на Северен Кавказ.

По данни на други медии Русия засилва отбраната на Крим след "провокация на въоръжените сили на Украйна на границата с полуострова".

Превод и редакция БЛИЦ