Схемата за плащане на руския газ в рубли е готова, тя ще бъде представена на обществеността съвсем скоро, каза пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Руската федерация, предава "Труд".

„Да, вярно е“, отговори той на въпроса дали на президента Владимир Путин е била представена схема за плащане на газ в рубли. По-рано държавният глава разпореди да подготви съответните промени до 31 март.

Отговаряйки на уточняващ въпрос, говорителят на Кремъл каза, че подобна схема ще бъде представена на обществеността "много скоро".

„Включително и днес можем да го очакваме“, каза още Песков.

Според него руската страна остава ангажирана с всички задължения по договорите за газ, включително броя на доставките и тяхната цена.

„Де факто за получателите на руски газ, които плащат за тези доставки, всъщност няма да има промени. Във всеки случай те купуват рубли за същата валута, посочена в договорите. Русия остава ангажирана с всички свои задължения по съществуващите договори и споразумения, и по количество, и по цена и така нататък“, допълни Песков.