Петима руснаци, избягали от военна служба в страната си, са блокирани на международното летище Инчеон в Южна Корея в продължение на месеци, съобщава Си Ен Ен. 

Причината е, че властите в Южна Корея отказват да ги приемат.  

Трима от мъжете са пристигнали през октомври, а останалите двама през ноември. 

Адвокатът им Лий Джонг-чан каза, че молбите им за бежански статут са били отхвърлени от южнокорейското Министерство на правосъдието, като по този начин те са оставени блокирани в зоната на заминаване с месеци, докато чакат решение по жалбата им. 

„Осигурена им е им е храна един път на ден. През останалата част на деня те ядат само хляб“, каза адвокатът. 

Мъжете могат да се изкъпят, но трябва да перат дрехите си на ръка. Те нямат право да напуснат зоните за заминаване и безмитните зони. Мъжете имат и ограничен достъп до медицинска помощ.

Припомняме, че съдбата им напомня за американския трагикомичен филм от 2004 г. "Терминалът", продуциран и режисиран от Стивън Спилбърг, и с участието на Том Ханкс, Катрин Зита-Джоунс и Стенли Тучи, който разказва за Виктор Наворски пристига в Ню Йорк, който остава блокиран на летището след като в страната му е извършен преврат. Филмът е вдъхновен отчасти от 18-годишния престой на иранеца Мехран Карими Насери на летище Шарл дьо Гол в Париж от 1988 до 2006 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук