Цените на петрола могат да достигнат $125 за барел през следващата година и $150 през 2023 г. заради ограничения капацитет на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да повишат добива, казват анализатори на J.P. Morgan в скорошен доклад, цитиран от OilPrice.com, пише money.bg.

"[Държавите от] ОПЕК+ не са имунизирани от влиянието на недостатъчните инвестиции. Изчисляваме, че "истинският" свободен капацитет на ОПЕК през 2022 г. ще бъде около 2 млн. барела дневно (43 процента) под консенсусната прогноза от 4,8 млн.", казва екипът, воден от Кристиян Малек.

"Макар че вярваме, че тримесечно спиране на планираното месечно увеличение на добива от 400 хил. барела дневно е нужно през първото полугодие на 2022 г., за да се балансира пазара (и потенциално да се намали влиянието на новите Covid варианти), групата няма да успее да постигне ръст от повече от 250 хил. барела дневно, когато повишението отново влезе в сила", сочат анализаторите.

ОПЕК и партньорите ѝ от ОПЕК+ се срещат по-късно тази седмица, за да обсъдят дали да продължават да увеличават общия добив или временно да спрат заради притесненията от новия вариант на коронавируса и планираното отваряне на петролните резерви на Съединените американски щати, както и някои от партньорите ѝ в Азия плюс Великобритания.

В петък, когато бе съобщено за варианта омикрон, цените на петрола паднаха с над $10 за барел, макар малко по-късно да възстановиха част от загубите. За последния месец петролът от сорта брент изгуби 13 процента от цената си, но за последната година черното злато поскъпна с 50 процента.

$150 още догодина?

Анализаторът Кристофър Ууд от Jefferies е още по-бичи настроен. По думите му, цените на петрола могат да се изстрелят още по-високо от настоящите цени и практически да се удвоят догодина до $150.

"В свят, който наистина отново се отвори — което е голямо "ако" — цените на петрола могат да отидат значително по-високо", заяви той пред CNBC в сряда. И припомни, че цените достигнаха $80 въпреки че голяма част от Азия все още е затворена.

Ууд също смята, че повишението в цените ще бъде предизвикано от ограничения в предлагането. "Политическата атака срещу изкопаемите горива премахна стимулите за инвестиции в сектора въпреки продължаващата му значимост", каза стратегът. 84 процента от енергийните нужди на света миналата година са покрити именно от изкопаемите горива, припомни той.

Но не всички прогнозират рали

Във вторник ежемесечната анкета на Reuters сред икономисти и анализатори посочи, че до голяма степен очакванията за догодина са за средна цена на петрола от сорта брент от $75,33 — или с около $10 под постигнатия миналия месец връх. Анкетата е проведена преди информацията за омикрон.

Анализаторите смятат, че ОПЕК+ няма да позволи петролът да се задържи дълго над $80 заради опасения, че американските шистови производители ще наберат скорост.