Пингвините са изключително интересни създания, които, макар да не могат да летят и перата им на пръв поглед да приличат на гладка и лъскава козина, си остават птици до мозъка на костите. Тези симпатични, приятелски настроени птици обитават някои от най-недружелюбните места на нашата планета.

Знаете ли колко вида пингвини има по света? Може да е учудващо за някои от вас, но те не се побират на пръстите на двете ви ръце. Учените предполагат, че съществуват общо 17 различни вида пингвини.

Вижте ги:

Антарктически пингвин (Pygoscelis antarcticus)
Този вид е разпространен в Антарктида, Аржентина, Остров Буве, Фолкландски острови, Френски южни и антарктически територии, Чили и Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови.

 Снарски пингвин (Eudyptes robustus)
Този вид се среща в Нова Зеландия и сред застрашените видовете със статут „уязвим“.

Жълтоок пингвин (Megadyptes antipodes)
Тези пингвини също са застрашени и обитават територията на Нова Зеландия.Качулат пингвин (Eudyptes chrysocome)
Обитава каменистите острови на субантарктическия регион, но понякога се среща и на север, по южните части на Африка и Южна Америка и на южното крайбрежие на Нова Зеландия.Малък син пингвин (Eudyptula minor)
Това е най-миниатюрният представител на пингвинския род. Той обитава крайбрежието на Южна Австралия и Нова Зеландия, както и близките острови. Популацията му достига около 1 милион двойки.

Златокос пингвин (Eudyptes chrysolophus)
Разпространен е по всички южни части на Атлантическия и Индийски океан.Кралски пингвин (Aptenodytes patagonicus)
Това е вторият най-едър пингвин след императорския. Срещат се в северните части на Антарктида, в Огнена земя, на Фолкландските острови и на други острови в този район с умерен климат.Пингвин Хумболт (Spheniscus humboldti)
Този вид е заплашен е от изчезване, като се смята, че са останали едва 10 000 птици. Населява островите по западното крайбрежие на Южна Америка, крайбрежието на Перу и Чили.

Папуаски пингвин (Pygoscelis papua)
Тези птици гнездят в Антарктида и на островите от субантарктическия регион, включително и на Фолкландските острови и остров Крозе.

Галапагоски пингвин (Spheniscus mendiculus)
Това е единственият пингвин, гнездящ в тропиците. Обитава острови, където температурата често надвишават 38°C и се храни в хладните води на течението Кромвел. Среща се на Галапагоските острови, край бреговете на Еквадор и е единственият вид пингвин, който преминава и в Северното полукълбо.Пингвин Виктори (Eudyptes pachyrhynchus)
Гнезди по каменистото крайбрежие на остров Южни в нова Зеландия, а също така и на малките прилежащи острови — Стюард и Соландер.Голям качулат пингвин (Eudyptes sclateri)
Този вид е разпространен в Австралия и също е застрашен.

Императорски пингвин (Aptenodytes forsteri)
Този пингвин е най-едрия представител от всички видове пингвини. Среща се по крайбрежието на Антарктида и в прилежащите морета.

Магеланов пингвин (Spheniscus magellanicus)
Този вид обитава скалистите, ветровити южни крайбрежия на Южна Америка и Фолклендските острови.Пингвин на Адели (Pygoscelis adeliae)
Това е един от най-разпространените видове пингвини. Живее по югоизточните брегове на Антарктида и на някои съседни острови. Гнезди на многочислени колонии по равни или скалисти места близо до морето.Очилат пингвин или Африкански пингвин (Spheniscus demersus)
Този вид е разпространен е в южните и югозападните брегове на Африка. И този вид е застрашен от изчезване.Пингвин Шпегел (Eudyptes schlegeli)
Обитават пустинния остров Макуори, разположен в тихия океан, в непосредствена близост до Антарктическия пояс.