Двама души са загинали при горски пожари на различни места в Испания и трима - в Португалия, съобщават руски медии. Пожарникарите в северозападния испански регион Галисия са открили телата на двамата загинали в обгорената им кола на път недалеч от град Нигран в провинция Понтеведра.

Говорител на Гражданската гвардия не уточни причините за пожара. Друг голям пожар гори в околностите на Виго, един от най-гъсто населените градове в Галисия, където са били евакуирани студентски общежития. В Испания в момента има около 150 пожара.

В Португалия вчера са били получени сигнали за 440 горски пожара в централните и северните части на страната. Трима души са загинали и 25 са ранени в общини в Пенакова и Серта.

Най-малко 20 селища са били евакуирани, а пламъците са погълнали десетки къщи. Прекъснат е трафикът на три магистрали, включително на пътя между столицата Лисабон и Порто.

Вълната от пожари в региона е причинена от високите температури и сушата в тази част от годината. Близо 216 хиляди хектара растителност са изпепелени в Португалия между януари и септември.