В сряда, 3 януари, режимът в Пхенян обяви, че ще възстанови вътрешнокорейската линия със Сеул, след като Южна Корея по-рано предложи провеждането на разговори на високо равнище в отговор на призивите на Ким Чен-ун за по-добри отношения и индикациите, че изолираната комунистическа страна може да се включи в Зимните олимпийски игри в Пьончан.

„Севернокорейската KCTV предаде, че Северът ще започне диалог със Сеул в 15.30 часа (местно време) днес (сряда – бел. р.)“, обяви говорител на Министерството на обединението в Сеул, цитиран от AFP.

По данни на информационната агенция Yonhap представители на двете страни на Корейския полуостров са провели тестов телефонен разговор – първи за последните две години. Медията уточнява, че позвъняването е направено от севернокорейски служител. Сеул приветства обещанието на Пхенян да възстанови междуправителствената гореща линия като „много значимо“ събитие, заявявайки, че това е важна стъпка в рестартирането на отдавна блокирания диалог със северния му съсед. „Възстановяването на горещата телефонна линия е много значимо събитие.

Това създава среда, в която комуникацията ще бъде възможна по всяко време", заяви говорителят на Президентството на Южна Корея. Решението за възстановяването на специалния комуникационен канал бе предшествано от предложение за провеждане на преговори на 9 януари, отправено от страна на южнокорейските власти към режима на Ким Чен-ун във вторник, 2 януари. Сеул предприе стъпката, след като в речта си за Нова година лидерът на Пхенян изрази готовност за започването на диалог между Севера и Юга.

„Длъжни сме да отслабим военното напрежение на Корейския полуостров и да създадем спокойна атмосфера“, подчерта в речта си Ким Чен-ун, цитиран от Deutsche Welle. Същевременно лидерът на Пхенян не пропусна да отбележи, че в този процес усилия трябва да положат и от другата страна на 38-мия паралел - разделителна линия между двете държави на Корейския полуостров. Преговорите между Сеул и Пхенян ще се проведат в демилитаризираната зона по специалния комуникационен канал.