Рояци скакалци могат да се появят едновременно на няколко места. Изследванията вече свързват появата на тези „гигантски армии от скакалци“ с проливни дъждове и ветрове и това, за съжаление, е лоша новина, особено в контекста на климатичната криза, пише Live Science.

Ново проучване показва, че силните ветрове и дъжд могат да предизвикат широкомащабни и синхронизирани огнища на пустинни скакалци в ключови региони на света. Освен това учените прогнозират, че местообитанието на хищния скакалец, който яде посеви, ще се увеличи с 25% поради изменението на климата.

Авторите на изследването отбелязват, че тяхната работа е първата, която показва надеждна връзка между широкомащабни синхронизирани атаки на скакалци и специфични метеорологични условия.

Мащабът на тези гигантски рояци скакалци е впечатляващ и плашещ: само един рояк може да наброява десетки милиони насекоми и да заема площ от 2400 квадратни километра. В същото време огнищата, наблюдавани в Северна Африка, както и в някои части на Близкия изток и Азия, могат да унищожат стотици хектари посеви само за един ден, което би било достатъчно, за да изхрани около 35 хиляди души.

Учените са забелязали, че рояците скакалци понякога атакуват синхронно на различни места, причинявайки унищожаване на реколтата и нарушавайки продоволствената сигурност в регионален мащаб.

В резултат на това изследователите са се съсредоточили върху разбирането на тези събития, за да намерят начин да помогнат на фермерите да защитят реколтата си и да избегнат бедствие.

По време на проучването учените са анализирали голяма база данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, която проследява броя на огнищата на скакалци в 36 страни между 1985 и 2020 г. След това екипът е комбинирал тази информация с метеорологични данни като:

  • температура;
  • скоростта на вятъра;
  • количеството на валежите.

В резултат на това учените са успели да определят движещите сили зад появата на синхронизирани рояци скакалци. Според водещия автор на изследването, докторантът на Националния университет на Сингапур Сингуе Ли, той и колегите му са успели да намерят връзка между нападенията на скакалци и климатичните условия, а именно дъжд и силни ветрове.

Една теория за тази връзка предполага, че яйцата на скакалците, които насекомите снасят масово в земята, изискват високо ниво на почвена влага, за да се развият и излюпят. Следователно проливните дъждове ускоряват растежа на растенията, осигурявайки буйни култури и друга растителност като готов източник на храна за излюпените малки.

След това те порастват и след това се издигат към небето на ята. В същото време силните ветрове помагат на рояци скакалци да се преместят на големи разстояния и да предизвикат огнища на нови места, пише glasnews.bg.

Според Ли, новото проучване дава обезпокоителен поглед към бъдещето на Земята в лицето на изменението на климата. Учените са моделирали различни възможни сценарии между 2065 г. и 2100 г., при които по-ниски или по-високи емисии могат да доведат до по-малко или повече затопляне.

За съжаление, дори при най-положителния сценарий с рязко намаляване на емисиите в съществуващите „горещи точки на Африка и Азия“ ще продължат да се наблюдават рояци скакалци.

При нормален климатичен сценарий разпространението на скакалци би изтласкало скакалци в нови, преди необитаеми региони като Западна Индия, Иран, Афганистан и Туркменистан. В най-лошия сценарий техният диапазон ще се разшири с 25%, което може да постави продоволствената сигурност на всички страни в уязвима позиция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук