Две военни бази на правителствените сили в Сирия бяха подложени на ракетни удари през нощта срещу понеделник. Това съобщиха световните медии.

Според местната държавна телевизия, експлозии са били чути във военна база на север от Хомс, в провинция Хама и до Халеб, провинция Алепо. Сирийското правителство потвърди информацията. Една от целите е била разположена недалеч от руската база Хмеймим, като при атаката руските ПВО комплекси С-400 за прехващане на ракети не са били задействани. Сирийски източник съобщава, че близо до Хама е бил атакуван склад на армията на сирийския президент Башар Асад, където е имало мощни експлозии и голям пожар. Складът за оръжие, който е ударен на изток от Халеб, е между летището на Нейраб и Маликия.

Съобщенията за броя на жертвите бяха противоречиви, като според някои загиналите са 26 военни (предимно от Иран). Същото съобщи и базираният в Лондон Сирийски съвет за наблюдение на човешките права (SOHR), който обвини Израел за атаката. Арабската редакция на телевизионния канал Sky News съобщи, че най-малко 40 души са били убити и над 60 са били ранени. Медии в Техеран съобщиха, че са загинали 18 граждани на Иран, сред които високопоставени офицери. В. „Ню Йорк Таймс“ предаде, че жертвите са общо 16 иранци, а при атаката на оръжейния склад близо до Хама са били унищожени над 200 ракети.

На фона на противоречивите данни европейско-средиземноморския сеизмологичен център регистирра в района на експлозиите земетресение с магнитуд 2,6 и епицентър 16 км югоизточно от Хама.

Израелската армия не коментира нощните удари по военните бази в Сирия. Според сирийския вестник "Тишрин" базите в Сирия са били нападнати от територията на Йордания. Изданието твърди, че девет балистични ракети са били изстреляни от американските и британските бази в Йордания.

Според други източници опозиционните сили на Башар Асад са поели отговорност за атаките, пише в. Монитор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!