Племенницата на Марин Льо Пен Марион Марешал заяви, че няма намерение да се извинява, че е „бяла“, пише Le Figaro. Така политикът реагира на исканията на участниците в демонстрациите във Франция срещу расизма във видео съобщението си.


Точно както лично Марешал не е колонизирал или поробвал никого, така и никой от протестиращите не е бил колонизиран или поробен, подчерта тя, пише "Поглед инфо".

Във видео съобщение, публикувано във Facebook, бивш депутат от „Националния фронт“ (по-късно преименуван на „Национално обединение“) заяви, че не смята за необходимо да се извинява, че е „бяла“ и „французойка“„Няма нужда да се извинявам, защото не съм колонизатор. Не съм колонизирала никого. Не поробвах никого, както всички тези политически групи и самите политически активисти никога не са били колонизирани или поробени.”, заяви Маречал.

Освен това политикът смята, че не бива да се извинява за смъртта на афроамериканец в САЩ и случайната смърт на „престъпник“ на име Адам Траоре във Франция - „случайна смърт скоро след ареста, свързана с, струва си да припомним, не с цвета на кожата му, а с неговите престъпления“, подчерта племенницата на Льо Пен.

Както припомня изданието, Адам Траоре беше 24-годишен млад черен французин, който почина през 2016 г., след като беше арестуван от жандармеристи в град Бомонт-сюр-Оаз. Смъртта му беше повод за протести, организирани във Франция през последните дни.

Според вестника с призива си Марешал възрази срещу „активистките групировки, така наречените леви “антирасисти” и коренното население, black lives matter», изисквайщи, по нейните думи, „да ни поставят на колене, но и да клеветят паметта на нашите предци, да плюят върху нашата история, да разчистят нашето наследство и разрушат паметниците ни.“

Политикът посочи и отговорността на правителството, което тя обвини, че се предаде на "закона за колективните чувства", политическата сметка и глупостта. Нейните упреци са свързани по-специално с изявленията на френския министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер, който във вторник припомни, че демонстрациите все още са забранени поради здравната криза, но няма да има „санкции“ за техните участници.

Както отбеляза ръководителят на френското министерство на вътрешните работи, „емоциите, които тази тема справедливо предизвиква в целия свят, всъщност излизат извън рамките на приложимите правни норми“. След това изявление правителството обяви нови мерки за повишаване на етиката на служителите на реда.