Възможно ли е да изключиш електричеството и да го замениш с челник на батерия? Както БЛИЦ писа десетки вестници и сайтове разказаха историята на семейството на Чавдар и Тони Тодорови от Лондон, които не използват централно осветление, а носят челници, за да намалят сметките си за електроенергия.

Новината се появи в деня, в който британското правителство обяви, че ще спре да субсидира битовите сметки за ток на домакинствата от догодина. С над 140 % е увеличена цената на тока за последните няколко месеца.

Стотици хиляди коментари породи новината, че Чавдар е банкер, който работи като бояджия, за да си докарва допълнително доходи, за да може да плаща сметките си. Купува челници за по 8 паунда за всеки от семейството и пуска парното само веднъж седмично, за да пести.

Сензацията стана още по-голяма, след като новината заля световните медии и предизвика хиляди коментари в социалните мрежи.

Банкер от България и семейството му живеят в Лондон като първобитни хора, за да пестят от ток и отопление


Но всъщност историята се оказва друга, съобщава bTV.

„Истината е, че започнах нов бизнес и започнах да записвам видеа тук, пред моето семейство. И мъжът ми много се ядоса един ден. И каза: Остави ни на мира с твоите клипове, стига ни занимава - отивай горе и се усамоти. И аз казах - добре тогава, аз сега ще те оправя. И имах едно видео с него как ни пуска, фенерчетата, с които работи, с които ходи в гаража и така нататък, и измислих текста набързо и го пуснах в Тик Ток. Видеото около два дни нямаше нито едно преглеждане. След два дни набра такава бърза скорост, че за една нощ се чувствах все едно съм в Лас Вегас на ротативките и правеше - тън, тън, тън, тън“, казва Тони Тодорова.

„Станахме световно известни - пестеливият баща, който принуди семейството си да използва челници, той дори нямаше идея, че е пуснат в Тик Ток. И синът ми казва: Мамо, как можа от най-щедрия баща на света да го направиш най-стиснатия“, разказва Тони.

С тях се свързва журналист от агенция, който иска да разкаже историята им. Предлага да направи и снимки, с които да покаже с чувство за хумор, за реалните проблеми, с които се сблъсква всяко нормално семейство в Кралството.

„Те ни питаха дали пестим, ние им казахме, ние не сме научени да пестим, но вече с новите сметки трябва наистина да направим някакви промени. И казахме: Започваме, когато излизаме от стаята да гасим лампата. Такива нормални неща“, казва обясни жената.

„Сега не знаем какво ще бъде, сметките не са дошли за новия период, ама и на студено, каквото и да е, няма да стоим“, заяви Чавдар Тодоров.

С изненада прочитат историята си във вестник „Сън“, в която се различва от тази, котято са разказали на журналиста. Още същият ден тя е препечатана в десетки медии, сред които е дори и онлайн изданието на вестник „Таймс“.Приемат всичко със смях, но най-много се изненадват, че наред с притесненията за увеличението на сметките за ток, научват за себе си и нови неща, като например, че Чавдар е банкер.

„Ние сме най-обикновено семейство и той е бояджия“, казва Тони.

Чавдар има малък строителен бизнес. Тони е търсен йога учител. Живеят във Великобритания близо 18 години. И днес недоумяват как от една шега, може да се роди фалшива новина и сензация, която да обиколи света.

И така, от сензация, на сенцазия, стигнахме до финалът, в който може да кажем, че трябва да внимаваме как се шегуваме, защото една истинска история може да стане основа за една фалшива новина.Видеото в Тик Ток, което Тони написва как мъжът ѝ заради пестеливостта си, ги кара да си светят с на челници постига близо 900 000 гледания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук