Австралиец и американец, отвлечени от талибаните в Афганистан, призоваха новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да помогне за освобождаването им, съобщава БТА, позовавайки се на световните агенции.
Австралиецът Тимъти Уийкс и американецът Кевин Кинг, преподаватели в Американския университет в Кабул, бяха отвлечени в района на кампуса през август миналата година. Във видеозапис, направен на 1 януари и разпространен вчера от талибаните, са показани двамата мъже, молещи американското правителство да води преговори с похитителите им за тяхното освобождаване.

Обръщайки се към Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, Уийкс казва, че талибаните са поискали да бъдат освободени затворници, държани в Баграм и Кабул, в замяна на освобождаването на заложниците.

"Ако те не бъдат разменени за нас, ние ще бъдем убити", посочва австралиецът, цитиран от Ройтерс. "Доналд Тръмп, моля Ви, преговаряйте с талибаните, съдбата ни е във Вашите ръце", призовава Уийкс.

През септември Пентагонът съобщи, че американски командоси са се опитали да спасят двама цивилни заложници, но мъжете не били на мястото, където се очаквало да се намират, припомня Ройтерс.