Извънредно тежко е положението с COVID-19 в Италия. 16 милиона в страната са под карантина. Мерките се затягат неимоверно. Не чакайте в България да стане като тук, вземете мерки навреме.


За това предупреди пловдивчанката Гергана Танева, която живее със семейството си във Варезе, област Ломбардия, пише marica.bg.

Според Гергана до кризисната ситуация се е стигнало заради безотговорността на италианците, продължили да пътуват въпреки предупрежденията на властите.

Няма изгледи заразата да отшуми. Да не ви плаша, но и в България скоро ще се усети колко сериозно е положението. Пазете се, съветва пловдивчанката.

Тя се надява властите у нас да вземат необходимите мерки за ограничаване на заразата, докато не е станало твърде късно.

Купете си дезинфектанти за ръце на алкохолна основа 60%, при разговор спазвайте дистанция със събеседника 1,5-2 метра, кихайте и кашляйте в свивката на лакътя, не ходете по гишета и не чакайте по опашки, призовава Гергана.

Тя и семейството й са под карантина у дома. Засега са здрави и могат да излизат навсякъде. Със съпруга й работят от вкъщи, а трите им деца не ходят на училище.

От днес Ломбардия, където живеят семейство Таневи, и още 14 провинции са затворени. Училищата няма да работят до 3 април, но ваканцията може да се удължи. Повечето служители работят дистанционно.

Никой не излиза от вкъщи. Затворени са кина, театри, музеи. Сватбите и погребенията са забранени. Търговските центрове не работят през уикенда. Забранено е и провеждането на всякакви изпити и конкурси.

Отложени са делата в съдилищата

Властите призовават гражданите да посещават учрежденията и да чакат по гишета само в краен случай.

Припомняме, че правителството издаде тази нощ указ, подписан от италианския премиер Джузепе Конте и публикуван в Туитър.

С него се ограничава влизането и излизането от голяма част от Северна Италия, която включва финансовия център Милано и водещата туристическа локация Венеция.

По-рано Конте съобщи на пресконференция, че ще има ограничения на придвижването към и от засегнатите региони. Хората ще трябва да обясняват причините си да пътуват, като за валидни ще се смятат само деловите и спешните здравословни поводи.

Освен цялата област Ломбардия са засегнати северната част на област Емилия-Романя, източната част на област Пиемонте и част от област Венето.

Драконовите мерки са без прецедент в Европа и наподобяват тези в китайската провинция Хубей, където през декември миналата година започна епидемията.

Общият брой на починалите от новия коронавирус в Италия вече е над 200.