Разрушени домове, пусти улици и закрито от пепел слънце. Това не е резултат от ядрена война на Корейския полуостров, а възможните последствия от изригването на вулкана Пектусан, разделящ границата между Северна Корея и Китай. За последен път той напомни за себе си преди хиляди години, но през идните години учените очакват отново мощен взрив. При това той може да бъде провокиран от непрестанните ядрени изпитания на Пхенян, пишат световните медии.
Приближаващото изригване на вулкана Пектусан продължава да безпокои учените от цял свят. По своята мощност той отстъпва само на супервулканите, изригващи веднъж на 100 000 години и способни да предизвикат промени в климата из цялата планета.  

Силата на свещената корейска планина Пекти е доста по-малка, но и тя може в десетки пъти да надмине мощността и на най-големите термоядрени бомби, които някога са били изпитвани от човечеството.

През последните две хилядолетия такива изригвания по целия свят е имал само четири пъти, но скоро може да се случи пето.

По данни на китайските учени, от началото на хилядолетието в района на Пектусан редовно се наблюдават слаби земетресения. Освен това кратерът на вулкана расте по малко, повишава се температурата в разположените наблизо термални източници, а също концентрацията на хелий.  

Всичко това може да говори за завръщането на активната фаза на вулкана и наближаващо изригване. Вулканолозите предполагат, че 10 километра под планината има голямо огнище от разтопена магма, което постепенно се запълва от близките му други огнища и рано или късно ще има изригване. Вулканите, подобни на Пектусан, изригват на около 1000 години. Отчитайки това, че последното мощно изригване е станало през 946 година, напълно е възможно сега той да събира сили за нов мощен взрив.

За над един милион китайци и севернокорейци, живеещи в този регион, последствията може да бъдат катастрофални.

Изригването със сила седем бала навремето е предизвикало изхвърляне на огромни количества разтопен поток от газ, пепел и камъни, които, летейки с огромна скорост, са унищожили всичко по пътя си.

А от изригващия връх на планината са потекли потоци лава, изпепелили всичко наоколо. Дори след едно хилядолетие екосистемата по тези места не се е възстановила напълно.

Новият взрив може да бъде още по-разрушителен. Два милиарда тона вода от образувалия се кратер на езерото Чхончжи може да провокират мощни наводнения, препълвайки граничните реки Амнокан (Ялуцзян) и Туманган (Туминцзян).

Освен това взаимодействието с водата ще доведе до още повече количество пепел, който може да затъмни слънцето за няколко месеца, да предизвика ефект, подобен на ядрената зима. В резултат средната температура в Североизточна Азия ще падне с два градуса.  

Впрочем, както отбелязват учените, силата на изригването на дадения етап е трудно да бъде отгадана. По време на дълбокия си син Пектусан не веднъж се е събуждал, ограничавайки се с малки изхвърляния.

Последният път обаче бе преди повече от 100 години. Затова дори и изригването да е с двойно по-малка сила, облакът от пепел ще долети и до съседните страни.   

Ако това се случи през лятото, то покрита ще бъде предимно североизточната част на Китай и Северна Корея, а също и южната част на руското Примоерие. Ако се случи през зимата, когато духат западните ветрове, пепелта ще полети по посока на Япония и южната част на Корейския полуостров.

Основният спор между учените, обаче, е свързан в момента не с това, да се чака ли изригване или не, а с кога то ще се случи. 

От ядрения полигон на Пунгери, където Пхенян провежда своите изпитания до Пектусан са само 115 километра. В резултат на последния тест, предизвикал изкуствено земетресение със сила 5.7 по Рихтер, последва редица по-слаби земетресения, които, както се предполага, са били предизвикани от частично срутване на скални маси.

Във връзка с това някои експерти са на мнение, че ако Северна Корея продължи да изпитва устройства с голяма мощност, това в крайна сметка може да провокира и изригване на Пектусан.  

Според сметките на южнокорейските учени, ядрено изпитание с мощност над мегатон в тротилов еквивалент, предизвикващо земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, може да създаде магмени огнища с налягане от 120 кПа, в резултат на което те просто ще се взривят.Превод и редакция: БЛИЦ