945 автомобила са били запалени във Франция на Нова година, съобщи Ройтерс. Палежите са станали, докато близо 100 000 полицаи и служители на реда са охранявали реда по време на празненствата. Един пожарникар е пострадал при гасенето на превозните средства.
“Този феномен и неговият мащаб са неприемливи. През миналата година техният брой бе 602”, се казва в изявление на вътрешното министерство на страната. Там се подчертава, че като цяло е отчетен спад в тази тенденция, като през последните 5 г. броят на запалените автомобили е намалял с 20%.

През новогодишната нощ са били задържани 453 души. 301 от тях са останали в ареста. Паленето на коли в новогодишната нощ във Франция се превърна в традиция, която започна от градските бунтове през 2005 г. Полицията в германския град Кьолн пък е спряла за проверки в центъра по време на празненствата за Нова година почти 1700 подозрителни лица. Всичките изглеждали с африкански произход, съобщи Би Би Си.

Арестувани са 100 души като част от операциите за предотвратяване на сексуални нападения срещу жени, каквито имаше преди година. На около 900 души било препоръчано да напуснат зоната на новогодишните празненства в града.