Изследователката на Васил Левски, Гоце Делчев и Яне Сандански - британската писателка и историчка Мерсия Макдермот, почина на 31 март на 95-годишна възраст. Това съобщи Българският антифашистки съюз, чийто член бе Мерсия Макдермот, с основание определяна като най-голямата приятелка на България.

Мерсия Макдермот е автор на първата пълна история на България на английски език. Макдермот написа и биографията на Васил Левски "Апостолът на свободата" както и биографията на Гоце Делчев "Свобода или смърт" и на трудове за Яне Сандански.

Последната си книга за България Мерсия Макдермот издаде през 2022 г. Тя се казва "Имало едно време в България".

Мерсия Макдермот бе чуждестранен член-кореспондент на БАН и доктор хонорис-кауза на Софийския университет.

Мерсия Макдермот е родена в семейството на хирурга от Кралския военноморски флот Джефри Палмър Адсхед и учителката Олив Мей Орме. През 1948 г. завършва руска филология в Оксфордския университет.

През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в бивша Югославия, където за първи път установява контакти с българи, включително с поета Павел Матев.

През 1948 г. участва в международната младежка бригада на язовир „Георги Димитров“ (днес „Копринка“). Там се запознава с Джеймс Макдермот, за когото се омъжва веднага след прибирането им в Англия.

От 1957 до 1989 г. Мерсия посещава или живее в България. През 1963 – 1964 г. и от 1973 до 1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по „Националноосвободителното движение в Македония“ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г.

Дълги години писателката е председателка на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високи държавни отличия на България – Ордена на розата, ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Мадарски конник“. Неин личен архивен фонд се съхранява в Държавна агенция „Архиви“.

Последните пет години от живота си Мерсия прекара в старопиталище, но апартаментът, който обитаваше, бе изцяло в български стил и с портретите на български герои.  

Макдермот казва, че България и Македония са едно, разказа журналистът Иван Тренев, който през 2018 г. направи интервю с нея за Евроком. Тогава той изрази съжаление, че тази легендарна жена е забравена от българите и България.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук