Най-успешният търговец на автомобили в света - Джо Джирард, почина на 91-годишна възраст, след като преди 3 дни е паднал в дома си и е получил тежка травма на главата си, съобщава Detroit Free Press.

През 1973 г. Джирард влезе в Книгата на Гинес, където е записан като "най-успешният търговец на автомобили в света". Тогава Джо работи като "мениджър продажби" на леки и товарни автомобили за компанията Merollis Chevrolet в град Ийстпойнт, щата Мичиган. За година той успява за продаде 1425 коли, което доскоро се считаше за световен рекорд. За цялата си кариера на търговец - от 1963 до 1978 г., американецът е сключил над 13 000 сделки. 

Джо Джирард
Джо Джирард (вляво) заедно с един от основателите на Книгата на рекордите Гинес - Норис Макуиртър. 

В началото на 80-те години Джо напуска автомобилния бизнес, като започва да изнася лекции из цялата старана и написва 5 книги за изкуството на успешните продажби. През последните години Джирард прекара доста време в съдебната зала заради рекорда си, след като някой си Али Реда - мениджър продажби в Les Stanford Chevrolet и Les Stanford Cadillac, оспори постижението му. Реда обяви, че за 1 година самият той е продал 1582 автомобила и трябва да бъде включен в Книгата на Гинес.

В спора се включи и концернът General Motors, който подкрепи Реда, а нещата в крайна сметка стигнаха до съд. На свой ред от Книгата на рекордите обявиха, че няма да направят промени заради участието на GM в спора. И заявиха, че тях Джирард си остава абсолютният рекордьор в тази категория.

Любопитното е, че заради успешната си кариера Джо е трябвало да промени фамилията си, която по рождение е Джирарди. Това станало още в началото, след като клиент го попитал какъв е по националност. Търговецът отговорил, че е  от Сицилия, което вбесило купувача и той обявил: "Никога няма да си купя кола от Диего (Diego е унижително название за сицилианците, използвано в Щатите). Това накарало Джо да промени името си и от Джирарди станал Джирард.