Легендарният районен прокурор на Манхатън Робърт Моргентау, който е посветил живота си на борбата с организираната престъпност и корупцията, почина на 99-годишна възраст, съобщава „Дейли Мейл“.
 
Моргентау присъства неизменно в съда в Ню Йорк, където поставя рекорд като най-дълго работил районен прокурор – цели 35 години, и като главен федерален прокурор за Южен Ню Йорк (щата) 9 години.
 


Обвинителят и ветеран Втората световна война от военноморския флот на САЩ е издъхнал в неделя в Манхатън.
 
Ще бъде запомнен с борбата си срещу мафиотски босове, гангстери, алчни корпоративни акули и корумпирани политици. Той вдъхновява главния герой от сериала „Закон и ред“, а продуцентът на шоуто нарича Моргентау „най-великият прокурор в историята на Ню Йорк“.
 


През ръцете му са минали над 3,5 млн. случая.
 
Сред най-известните му обвиняеми са стрелецът от нюйоркското метро Бернард Гоец, убиецът на ученици от в Сентрал Парк Робърт Чеймбърс, както и убиецът на Джон Ленън – Марк Дейвид Чапман.
 
Моргентау вярвал, че „престъпността в бели якички“ е също толкова значима, колкото и тази на улицата.
 


Случаите му излизат извън пределите на Ню Йорк в преследване на алчни корпорации и банки. Един от случаите му разследва корупцията в Bank of Credit and Commerce International и разкрива огромна престъпна схема, засягаща 76 държави, за пране на пари за Саддам Хюсеин, наркокартела Меделин и терористични организации.
 
В многобройни случаи той преследвал паричните потоци на „престъпниците в бели якички“ до Парагвай, Иран, Каймановите острови и Белгия.
 
Две седмици преди да се пенсионира през 1991 година той постига безпрецедентно споразумение за 536 млн. долара с швейцарската банка Credit Suisse, след като станало ясно, че тя помагала на ирански, либийски и судански клиенти да покрият сенчестия си бизнес в Щатите.

Превод и редакция: БЛИЦ