Великобритания бе първата държава, която одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за масово използване и поръча първите няколко милиона дози. Днес те пристигнаха в Обединеното кралство, а масовата имунизация ще започне другата седмица. Нациите по цял свят също нетърпеливо очакват одобрение от регулаторите за ваксината, за която се твърди, че предлага 95% защита срещу Sars-CoV2. Но в някои страни процесът може да отнеме месеци.

И все пак в някои тъмни краища на Интернет "ваксината Pfizer COVID-19" вече е обявена за продажба. В така наречения "тъмен интернет" множество доставчици предлагат препарата на Pfizer/BioNTech за 1300 долара.

"Дозите на ваксината COVID-19 са разработени от Pfizer и BioNTec", се казва в описанието на един такъв продукт. "Можем да доставим във всяка държава."

Най-малко двама доставчици, с които Vice News разговарят по Wickr, твърдят, че са фармацевти и настояват, че са придобили ваксината чрез правителството и вече са я продали на множество клиенти.

Един твърди, че има запас от около 560 дози. Когато са поискани доказателства за тяхната квалификация и фотографски доказателства за продукта, и двамата отказват. По-късно един от тях изпраща висококачествено изображение на флакон с етикет "Коронавирусна ваксина", което може да бъде намерено навсякъде в интернет.

Този вид пандемична печалба не е нещо ново. През април множество доставчици в даркнет, продаваха кръв от пациенти, преборили COVID-19, за близо 16 000 долара на литър, обещавайки на бъдещите купувачи "доживотен имунитет срещу коронавирус". След това, през септември, друг доставчик отново в "тъмния интернет" рекламира домашни комплекти за тестване на COVID - твърдейки, че е спечелил над 1,4 милиона долара, продавайки ги на болници с недостатъчно финансиране.

Всъщност "ваксини" се рекламират на пазарите в "тъмния интернет" още от април, заедно с постоянно разрастващия се рог на изобилието от фалшиви лекарства, тоници и тинктури. Сега, докато страните продължават да поставят нови рекорди за ежедневните инфекции, търсенето е по-силно от всякога.

И така, какви са шансовете хората всъщност да продават желаната ваксина Pfizer онлайн? И какво би означавало това за тези по света, които отчаяно искат да пропуснат опашката и да се имунизират срещу COVID възможно най-скоро?

Д-р Барбара Минцес, доцент в Центъра на Чарлз Пъркинс и Факултета по фармация към университета в Сидни, призовава потребителите да бъдат предпазливи.

"Тук има толкова много предупредителни знаци, че е трудно да се знае откъде да се започне", казва тя.

"Дори в обикновения интернет има циркулира въпроса: ако човек купува лекарство с рецепта или нещо като ваксина от интернет, всъщност получава ли това, което смята, че получава? Няма абсолютно никаква гаранция.

"Този случай обаче е особено странен, добави д-р Минцес. - Ваксината трябва да се поддържа при минус 70 градуса по Целзий. И това е преди дори да бъде пусната за употреба във Великобритания."

С други думи: флаконът с Pfizer не е нещо, което може да бъде изпратено по пощата, и не е ясно как точно тези продавачи - фармацевти или не - получават лекарството на първо място.

Дори да приемем, че ваксините на Pfizer, които се продават на пазарите в даркнет, са истински, д-р Минцес отбелязва, че тогава възникват редица етични и обществени здравни проблеми. От една страна: проблемът с намаляването на предлагането.

Понастоящем Великобритания е определила разрешение за спешна употреба за ваксината Pfizer, което временно обхваща ограничен брой специфични партиди от лекарството. Предполага се, че тези партиди ще бъдат разпределени сред най-нуждаещите се - възрастни и уязвими хора, както и здравни работници от първа линия.

Поставяйки строго ограничена и потенциално животоспасяваща ваксина на свободния пазар, доставчиците в "тъмния интернет" ефективно биха измъкнали лекарството от най-нуждаещите се и биха го доставили на своите високоплатени клиенти. Което води до втория проблем.

"Проблемът е в това, че продажбите на частния пазар ще доведат до ситуация, при която икономическото състояние на хората и тяхното богатство ще определят кой ще получи първо ваксината, а не тези, които задължително се нуждаят от нея", обяснява д-р Минцес.

Освен това и приемайки, че тези продукти наистина са ваксини на Pfizer, д-р Минцес посочва, че "няма нито едно публикувано проучване, описващо резултатите от клиничните изпитвания за ваксината. Така че това, което знаем по отношение на това, което прави и какво не прави, е много ограничено: има много неизвестни по отношение на ефективността, да не говорим за безопасността."

Опасността става още по-голяма в случай, че всичко е само измама. Освен възможността невзискателните купувачи да станат жертви на измамна продажба, няма как да се каже какво наистина има във флаконите, които се продават в даркнет. Д-р Минцес го сравнява със случаите, в които хората купуват виагра онлайн, без да знаят дали това, което приемат, не е токсично вещество. Но в този случай, дори и веществото да не е опасно, има допълнителен риск някой да се разхожда спокойно, мислейки, че е ваксиниран срещу COVID-19, а всъщност да е изложен на риск от заразата.

Според доктор Минцес подобни продажби са много притеснителни и заслужават вниманието на властите и регулаторите.

"Не знам колко хора всъщност биха влезли ​​в тъмната мрежа, за да купуват ваксини, но това ми звучи като нещо, което всъщност се нуждае от регулаторен отговор", казва тя. "Ако това е измамна дейност, това е един вид регулаторен отговор, но ако всъщност продават истинската ваксина като фармацевти, тогава има цял куп нива, в които това е неетична и престъпна дейност. "

"Ако звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така“, заключава тя.