„Аз съм жена от малък остров. Знам какво означава да си аутсайдер, но също така знам колко важно е това за хората извън залата на ЕП.” Това заяви малтийката Роберта Мецола, пише изданието LovinMalta, преди да бъде избрана за председател на Европейския парламент. 

Тя беше избрана на първо гласуване с голяма преднина пред другите кандидати за поста. Днес Мецола има и рожден ден. Мецола става третата жена, оглавявала Европейския парламент.

Мецола обеща да доближи Европейския парламент до многобройните си граждани и да насочи вниманието си към изграждането на мостове и консенсус, за да се справи най-накрая с някои от най-големите проблеми в света.

В обръщението си преди вота тя настоя, че парламентарната демокрация и дебатът са жизненоважни за решаването на въпроси като миграцията, въпросите на жените и много други важни теми.

„Няма да се плаша от трудните решения и винаги ще представлявам парламента“, подчерта тя.

У нас Роберта Мецола е известна като защитничка на доскорошния премиер Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ също е от ЕНП.

През октомври 2020 г. тя внесе поправка в резолюция на ЕП за правовата държава у нас.

В поправката се твърдеше, че протестите срещу българското правителство през миналото лято са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен.

Макар името да не бе споменато беше ясно, че става дума за Васил Божков.

Заради това срещу Мецола се изляха нападки и обиди от България в социалните мрежи, заради което тя оттегли поправката.

Макар да прие резолюцията, ЕП отхвърли и другите предложения на малтийката, в които се отправяха нападки срещу президента Румен Радев и съветниците му Пламен Узунов и Илия Милушев, макар имената и на тримата да не бяха споменати.