Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли беше погребан с всички държавни почести в Рим в базиликата „Санта Мария дели Анджели и деи Мартири” (на ангелите и мъчениците), съобщава БНР.

Сасоли почина на 11 януари в онкологичната клиника в италианския град Авиано.На погребението присъстваха всички държавни и политически лидери на Италия, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен.Извън базиликата на видеостена хиляди граждани проследиха светата литургия, отслужена от кардинал Матео Мария Дзупи – архиепископ на Болоня, приятел от детинство на Давид Сасоли.

„Той ни научи да търсим щастието в изграждане на бъдещето. Давид беше отворен човек към хората, политиката бе демокрация за него, искаше една единна обединена Европа", каза в словото си кардинал Дзупи.

„Благодарим ти, татко! Ти ни научи, че славата и популярността имат смисъл, само ако можеш да правиш полезни неща, казаха децата на Давид Сасоли Джулио и Ливия.Ковчегът с тленните му останки, покрит със знамето на ЕС, бе дълго аплодиран от присъстващите в и извън базиликата „Санта Мария дели Анджели”.  

Снимки: oggi.it