По време на военното учение Poker 2023-01, организирано от френските военни, крилата ракета ASMP-A, която е предназначена за използване с ядрени оръжия, беше забелязана на изтребител Dassault Rafale M.

Това предизвика сериозно безпокойство сред експертите, тъй като използването на ядрено оръжие е крайна мярка и може да доведе до катастрофални последици.

Ракетата ASMP-A е създадена от Франция като част от стратегията за ядрена отбрана на страната. Тази крилата ракета е способна да развива скорост до 3500 км/ч и височини над 20 км. 

ASMP-A е оборудван с ядрена бойна глава с мощност до 300 kt, което е еквивалентно на мощност от 300 000 тона тротилов експлозив.

Този случай привлече вниманието на световните медии и породи опасения за възможна ескалация на ядрената заплаха. Франция отдавна е ядрена сила и член на клуба на Голямата петорка, заедно със САЩ, Русия, Великобритания и Китай, но използването на ядрени оръжия остава един от най-спорните въпроси в световната политика.

Представители на френското правителство обаче уверяват, че това са просто учения, проведени като част от обучението на пилотите и не трябва да им се обръща голямо внимание.

В същото време някои експерти смятат, че подобни учения и използването на ядрени ракети в тях могат да провокират други страни към подобни действия и да повишат напрежението в световната общност.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук