Административният съд в град Бастия позволи на кмета на община Сиско Анжу-Пиер Вивони да забрани къпането на местните плажове с буркини, независимо от решението на Държавния съвет на Франция по този въпрос, информира БГНЕС.
По информация на телевизионния канал BFMTV, административният съд в Бастия е приел, че „в конкретния случай, като се вземат предвид неотдавнашните събития от 13 август 2016 година и фактът, че вълнението не отшумява”, присъствието на плажа в Сиско на жени в буркини може да доведе до „нарушаване на обществения ред, за чието предотвратяване носи отговорност кметът”.

По-рано беше съобщено, че вечерта на 13 август на плажа в Сиско на остров Корсика е избухнал конфликт между група мигранти и местни жители. Причина за спречкването, според очевидци, станало това, че туристи започнали да снимат жени, които се къпят с буркини.

Прокуратурата на град Бастия, който е недалеч от Сиско, потвърди, че в инцидента са замесени трима братя, които провокирали скандала със заплахи, обиди и хвърляне на камъни.В прокуратурата отбелязват, че буркините не са били причина за свадата.

В резултат на сбиването петима души били ранени, подпалени били три автомобила и били изгорени дървета.Малко след инцидента кметът на общината реши да въведе забрана за носене на буркини, „не против мюсюлманите, а в тяхна защита”.Забрана за носене на дамски мюсюлмански плажен костюм, който закрива цялото тяло, действа в Ница, Ментон, Сен Лоран дьо Вар, Сиско, Льо Туке, Лекат, Уа плаж, Вилньов-Лубе, Боле сюр мер и Манделе ла Напул.

Няколко жени, които не се съобразяваха със забраната, вече бяха глобени.