Непълнолетното момиче, което бе задържано от антитерористичната полиция във френския град Монпелие, е планирало да отпътува за Сирия, след като мъжът, с който живеело, извърши атентат на френска територия, предава телевизионният канал BFMTV.
Както БЛИЦ съобщи, в петък в Монпелие бяха извършени обиски и арести. Полицията задържа четирима души, сред които и 16-годишното момиче. При обиск в апартамента, който обитавали, са открити взривни вещества. Групата е планирала да атакува популярно туристическо място.

По данни на канала, момичето е сключило брак с 21-годишен младеж на име Тома. Според плановете, младият мъж трябвало да загине при атентата, а жена му да отиде при джихадистите в Сирия.

Спецполицаите са открили и видео, в което момичето заявява принадлежността си към „Ислямска държава”. Кадрите са записани на 8 февруари.

Един от задържаните – мъж на 34 години, е бил наставник на Тома и другарката му. Той също поддържал контакти със Сирия. Предполага се, че именно той е трябвало да помогне на момичето да получи фалшиви документи и да подготви пътуването му.
 
Към момента ролята на четвъртия задържан е неустановена. Не е изключено той да не е участвал в подготовката на атентата, а просто да се е озовал в апартамента по време на арестите.