Нюйоркският главен прокурор Ерик Шнайдерман започна разследване срещу ръководството на Фондация "Доналд Тръмп" - благотворителната организация на републиканския кандидат за президентския пост. Това съобщи източник, запознат с въпроса, цитиран от в. The Guardian.
В интервю за CNN Шнайдерман заяви по-рано вчера, че "разглежда фондацията на Тръмп, за да се убеди дали тя съответства на законодателството за благотворителни организации в Ню Йорк".

Според източника Шнайдерман е "започнал разследване на фондацията на Тръмп на базата на притеснителни трансакции, излезли на светлина наскоро".

В своето интервю прокурорът заяви, че той като регулатор на организациите с нестопанска цел се притеснява, че фондацията на републиканския кандидат може да е свързана с "неподходяща" дейност.

Съобщенията идват седмица, след като приходната агенция на САЩ глоби фондацията с 2500 долара заради направено незаконно дарение към главния прокурор на Флорида Пам Бонди, дългогодишен привърженик на Тръмп, която също така взе решение да не провежда разследване срещу Университета "Тръмп" през 2013 г., дни след направеното дарение.

Това не е първият път, в който фондацията на Тръмп е свързана с нередности. По-рано разследване на "Вашингтон поуст" откри няколко случая на нередности във фондацията, при които са били декларирани дарения, както и фактът, че предмети, купени от фондацията, се използват лично от Тръмп.

В същото време кандидатът на Републиканската партия се оказва, че не е правил дарения на своята фондация от 2008 г. насам, когато е дал единствената сума пари в размер на 10 000 долара. Второто му и последно дарение е от 2016 г., когато събира пари за ветерани.