Гръцките власти подлагат на поголовно тестване за COVID-19 влезли в страната българи, независимо че те представят на границата документ, който удостоверява дали са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест, пише trud.bg

До това се стигна след публикации в гръцките медии за издавани фалшиви ваксинационни сертификати в България, а също и в Румъния, заради което на тестове се подлагат и румънци.

Корабите в Гърция, включително и пътническите, остават закотвени днес и утре заради 48-часова стачка на моряците, които настояват за подписване на колективни трудови договори.

След граничните пунктове, вече на гръцка територия, са разположени допълнителни здравни и полицейски патрули, които спират пътуващите и ги проверяват. Медицинските патрули правят тестове за коронавирус и пътуващите биват пускани да продължат след излизане на негативен резултат. Полицейските патрули пък проверяват за наркотици и други забранени вещества, разказват български пътници. Патрулите са много, като понякога покриват разстоянието чак до Солун.

Медийните публикация доведоха до там, че солунски магазинери отказвали да допускат в обектите си посетители от България, Румъния и Северна Македония. А пък гръцки клиенти напускали ресторанти, ако в тях влязат българи или румънци.

Заради това днес Солунската търговска камара изпрати писмо до министъра на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис и министъра на защитата на гражданите Панайотис Теодорикакос. В което пита как да постъпват при клиенти със “зелени сертификати” от съседни балкански страни (включително България), тъй като не всички от тях са фалшиви, а информацията за такива е само медийна. “Молим Ви за незабавен отговор, защото в трудните времена, през които преживяваме, нямаме лукса да загубим нито един клиент”, подчертават от търговската асоциация.

Първите съобщения за разпространявани в Гърция фалшиви ваксинационни сертификати се появиха още през лятото. Тогава бяха разкрити хора с документи менте в здравния център Palamas в Кардица, Западна Тесалия.

През септември пък гръцки лекари подадоха оплакване пред властите, че са притискани да издават сертификати за ваксинация на хора, които не са имунизирани. За услугата се плащали между 200 и 300 евро.