Погребението на бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина през нощта в петък срещу събота на 90 години, ще бъде на 4 декември в Сантяго де Куба, в южната част на страната, обявиха днес кубинските власти, цитирани от световните агенции.

Погребалната церемония ще се състои в 7.00 ч. местно време на 4 декември на гробището "Санта Ифихения" в Сантяго де Куба, се казва в съобщението на комитета по организиране на погребението, публикувано на сайта на вестник "Гранма". 


Прощаването с Кастро ще започне на 28 ноември пред паметника на Хосе Марти в Хавана. На 29 ноември в 19.00 ч. местно време на Площада на революцията, където Кастро често е говорел пред огромно множество, ще се състои митинг. На следващия ден ще започне превозването на праха до Сантяго де Куба по маршрут, повтарящ пътя на въстаналите начело с Кастро през януари 1959 г. след свалянето на режима на Фулхенсио Батиста, предаде ТАСС. 

Процесията с праха на Кастро ще се движи през страната в продължение на четири дни и ще пристигне в Сантяго де Куба на 3 декември, където в 19.00 ч. ще се състои митинг на площад "Антонио Масео".

Фидел Кастро е израснал недалеч от Сантяго де Куба и е ходел там на училище, допълва АП.

Кубинските държавни медии съобщиха, че всички кубинци ще имат възможност в понеделник и вторник да отдадат последна почит на Кастро, като се подпишат под "тържествена клетва за вярност на идеите на революцията".