На оръжейното изложение Eurosatory 2024 в Париж се състоя световната премиера на серийния танк Leopard 2A8. Припомняме, че прототипът дебютира миналата година на IDET в Бърно. Най-новата версия на Leopard 2 претърпя много промени.

Да започнем с многослойната броня - тя е от стомана, волфрам, композитен пълнител и керамика. Появила се е активна радиолокационна защита EuroTropy с 360 градусово покритие. Танкът е оборудван и с усъвършенствана система за управление на огъня и термична камера от трето поколение, съобщават световнте издания.

Особено внимание заслужава гладкоцевното 120 мм оръдие L55 (дължина на цевта в калибри), което осигурява по-висока начална скорост на снарядите и по-добра точност от модела L44. Вече е възможно да се използват снаряди DM11 - с програмируемо време на детонация.

Leopard 2A8 има модернизирано окачване, което подобрява ходовите му характеристики. Машината се задвижва от турбодизел с мощност 1600 конски сили, осигуряващ максимална скорост от 70 км/ч. Пробегът е 450 км. Танкът е оборудван и с допълнителен двигател с вътрешно горене за презареждане на батериите. Има и комплексна система за пожарогасене.

Превод и редакция: БЛИЦ