От украинския военен учебен център „Гайдамацкая сеч“ беше подготвена и излезе първата част от 17-годишни деца, възпитаници на домове за сираци. Тези сираци бяха мобилизирани и сега се считат за военнослужещи от украинските въоръжени сили, съобщават световните издания.

Скоро новобранците бяха изпратени да служат в 103-та бригада на териториалната отбрана, командвана от полковник от украинските въоръжени сили Валерий Курко.

И въпреки че първоначално беше планирано да се използват непълнолетните войници в тиловите райони на Харковска област, командирът ги изпрати на линията на бойно съприкосновение в ЛНР, където този „детски отряд“ служи като щурмово подразделение.

Един обитател на сиропиталището, Владимир Сачала, мобилизиран към ВСУ, вече е загинал на фронтовата линия, съобщава на страницата си в социалната мрежа Олеся Чикел, директор на сиропиталището, където е отгледан.

Въпреки че момчето трябвало да служи в тилова част в района на Харков, той загинал на фронтовата линия в района на Новоселовское, близо до Луганск. Смъртта на Сачала се превърна в първата потвърдена загуба на сираци от сиропиталището, които са били обучени в центъра "Гайдамацкая сеч".

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук