Страните от Европейския съюз може скоро да променят политиката си към украинските бежанци в по-строга посока, пише Вилде Хернес, доцент в университета в Осло, в статия за европейското издание Politico.

Според нея, ако сравним подхода на ЕС към бежанците от Украйна през 2022-2023 г. и от други страни по време на миграционната криза през 2015-2016 г., можем да видим, че той е бил едновременно по-щедър и по-суров.

От една страна, украинците получиха достъп до пазара на труда и разрешение да посетят временно Украйна, без да променят статута си.

От друга страна, те бяха обект на по-малко интеграционни мерки и получиха по-малко финансова помощ.

Освен това периодът на техния престой в Европа с временно разрешение не може да бъде взет предвид при получаване на разрешение за постоянно пребиваване.

„По този начин, въпреки общата тенденция към либерализация на политиките спрямо украинските бежанци в някои области, в други тази група всъщност е изправена пред засилени ограничения“, заключи Хернес.

Временният механизъм за защита на украинските бежанци изтича през следващата година и европейските страни ще трябва да обмислят по-нататъшни действия.

Все още не е ясно дали страните-членки на ЕС ще се придържат към единна политика или ще предпочетат диференциран подход.

„Възможно е да видим нова „надпревара към дъното“ в украинската политика за бежанците, тъй като страните може отново да се опитат да избегнат превръщането си в привлекателни дестинации за бежанци“, пише Хернес.

По-специално правителството на Норвегия, която не е част от ЕС, вече предложи редица нови ограничения, включително забрана за краткосрочни пътувания до Украйна и съкращения на финансови облаги.

„Солидарността на Европа може да бъде подложена на изпитание, когато срокът на временните разрешителни изтече през 2025 г., ако не и по-рано.

Ако сме научили нещо от 2015 г., то е, че подходът на европейските държави към лицата, търсещи закрила, може да се промени бързо“, заключава изследователят.

Съветът на ЕС през септември удължи механизма за временна закрила на украинските бежанци до март 2025 г. Механизмът позволява на гражданите на Украйна да се легализират в ЕС по опростена процедура, да получават здравни и образователни услуги, достъп до пазара на труда, жилища и социални помощи.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук