Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя кандидатурата и. п. премиерът на Холандия Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО, пише Politico, позовавайки се на източник от американската администрация.

По-рано Politico, позовавайки се на източници, съобщи, че Рюте са готови да подкрепят над от 20 съюзниците на Холандия в НАТО или две трети от членовете на военния блок.

Според източник от администрацията на САЩ подкрепата на Байдън за кандидатурата на Рюте вероятно ще насърчи още повече съюзници да го подкрепят.

В същото време Politico отбелязва, че когато бъде избран, холандският премиер „ще поеме курс към сблъсък с Русия“ и ще трябва да преодолее републиканския скептицизъм по отношение на НАТО и колективната сигурност.

Мандатът на сегашния ръководител на НАТО Йенс Столтенберг изтича през октомври 2024 г., той заема поста от 2014 г.

Bloomberg писа в началото на седмицата, че Рюте е най-вероятният кандидат за този пост. 

 

Според източници на агенцията той е „явен фаворит“ и Съединените щати са му предлагали позицията два пъти. 

„56-годишният Рюте има подкрепата на много членове на НАТО да ръководи алианса, отчасти защото се смята за кандидат, който би могъл да управлява (бившия президент на САЩ Доналд) Тръмп“, пише агенцията.

За поста генерален секретар на НАТО по различно време са били разглеждани и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, бившият британски премиер Тереза ​​Мей и бившият шеф на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

Бившият британски премиер Борис Джонсън и естонският премиер Кая Калас обявиха амбициите си за поста генерален секретар на Алианса.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук