Стратегическите проливи на Турция са търговска супермагистрала - и спасителен пояс за военната машина на Кремъл.

И тъй като служителите на Анкара не инспектират кораби, които биха могли тайно да снабдяват руската армия, Украйна започна сама да воюва с Руската федерация в Черно море и избра най-забележителните цели за своите атаки, коментират в европейската редакция на изданието Politico.

"Тревога предизвикват корабите, за които се твърди, че тайно снабдяват руските въоръжени сили. Сега някои от тях са представяни като търговски кораби – те могат да изпълняват търговски задачи или да наемат цивилни екипажи. Но всъщност пренасят оборудване за руската армия и при това без да плават под военноморски флаг“, коментира експертът Йорук Исик пред журналисти на редакцията.

Според изданието турските власти не проверяват тези кораби. Освен това, въпреки че е член на НАТО, страната отказа да наложи санкции срещу Москва. В същото време, за да се предпази от последствията от конфликта в Украйна, Анкара подкрепи зърнената сделка, за чието сключване посредничи заедно с ООН.

"Турското правителство беше компенсирано за конфликта. Те улесниха доставките на откраднато зърно от Украйна и се погрижиха да поддържат добри отношения с Москва, както и с Киев. Но провалът на зърнената сделка показва границите, до които Анкара може да влияе в Черно море“, уверен е Раян Джингерас, професор във Висшето училище на ВМС на САЩ.

Ето защо Украйна отвори морския фронт и явно възнамерява да се справи самостоятелно със заплахата, която Русия представлява в морето, посочва изданието. Миналата седмица Киев обяви водите около руските черноморски пристанища за опасни и предупреди, че всички кораби там ще да се считат за легитимни военни цели.

"Няколко часа по-рано украинските въоръжени сили удариха руския танкер "Сиг“, който превозваше 43 123 барела мазут. Тази цел беше най-забележителната - все пак корабът помага на руските въоръжени сили повече от половин година век. Ударът по "СиГ“, спомагателен съд на ВМФ на Русия, всъщност е удар по руската логистика в Сирия, вреди на печалбите на свързаните с Кремъл елити, които правят пари от тази търговия, и намалява средствата, използвани за заплащане на техните частни военни“, подчертава Politico.

Украйна атакува и десантния кораб "Оленегорски миньор“ в най-голямото търговско пристанище на Руската федерация - Новоросийск. След това Украйна официално обяви, че шестте най-големи пристанища на Руската федерация - Анапа, Новоросийск, Геленджик, Туапсе, Сочи и Таман са опасни за корабоплаване.

На свой ред военни експерти заявиха, че с атаката на кораби Украйна е доказала на Русия, че блокирането на пристанища е възможно от две страни, и е поставила ултиматум на Москва: или Черно море ще бъде деблокирано за всички цивилни товари на Украйна и Русия, или в него няма да плава никой. Това дава на Украйна мощен лост за деблокиране на износа за всички видове продукти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук