Полша се стреми да стане държавата с най-голямата сухопътна армия не само в ЕС, но и в НАТО. За изпълнението на плановете на страната обаче не достигат 100 хиляди войници, пише полското издание Gazeta.

Варшава иска да увеличи заплатите на военните, за да привлече повече хора към служба. В момента полската армия наброява 190 хиляди души, което е двойно повече, отколкото преди десет години. 

Страната заема 21-во място в класацията на Global Firepower за военен потенциал, но възнамерява да увеличи числеността на военния персонал до 300 хиляди души.

Едно от първите решения на ръководителя на Министерството на отбраната беше решението за увеличаване на заплатите: 20% за войници от полската армия и институции, подчинени на Министерството на националната отбрана, и 30% за военни училища, университети и военни академии – се казва в изявление на Министерството на отбраната на страната.

Властите обещават, че заплатите ще се увеличат на всички - от сержанти до генерали.

На 24 февруари в Полша започнаха мащабни учения Dragon-24 с участието на около 20 хиляди военнослужещи и 3,5 хиляди единици военна техника на НАТО . Армията включва 15 хиляди войници от полските въоръжени сили.

По време на ученията се предвижда да се отработят мерки за прокарване на проходи в минни полета, както и за преминаване на Висла, което поставя под въпрос техния „отбранителен” характер.

Възможно е по време на маневрите към границите на Руската федерация да бъдат прехвърлени личен състав, въоръжение и техника не само на полската армия, но и на други страни от НАТО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук