Днес нивото на богатството се определя не от територията, а от сферите на влияние, следователно Полша не е заплашена от „руска окупация“ в буквалния смисъл, уверен е полският генерал Роман Полко.


В интервю за портал wPolityce той обяснява, че решавайки да прехвърли част от войските си от Германия в Полша, САЩ искат да отрезвят Берлин, който не само че не харчи почти нищо за отбрана, но и прави сделки с Русия.

В разговора полският генерал отбеляза също, че заплахата от конвенционална война от Русия не изчезва, но поради несигурното й икономическо положение окупацията на Полша и по-нататъшното й поддържане няма да са от полза.

Руската икономика просто ще се срине. В същото време той не изключва възможността Русия да извърши някаква ограничена намеса на малка територия под прикритието че защитава интересите на малцинство. 

„Неведнъж обръщах внимание на факта, че разглеждането на Русия като заплаха в категорията, че тя ще завземе границата на Висла в рамките на три дни, е грешка“, подчерта военният.

Като взема предвид гореизложеното, Полша изгражда своя възпиращ потенциал, като следва принципа: „Ако искате мир, подгответе се за война.“ Тя активно увеличава възможностите на Войските за териториална отбрана, тъй като разбира, че в случай на опасност в първия момент ще трябва сама да се грижи за безопасността си.

Полските власти също действат в името на укрепването на НАТО и присъствието на американски войски на нейна територия. Въпреки това той смята намесата на Русия за малко вероятен сценарий, защото това не би й дало нищо.

 „Защо Русия трябва да влиза на територията на Полша? Какво ще спечели на това? Днес трябва да се борим с химикалка и интернет. Борбата е за сфери на влияние, икономически въпроси, а не за територия, както беше в аграрните времена, когато територията определяше нивото на богатство.“, каза генералът.

Може би ще обясня по друг начин. Защо Русия не анексира Донбас? Защото това е неизгодно за нея. Защо? Тъй като това, което тя трябваше да вземе оттам, вече е на нейно разположение.“, добави той.

Русия контролира тази територия, но не иска да я присъедини към своята. Това, от което се нуждае, е да дестабилизира Украйна, която по същество остава в руската сфера на влияние.

Поради нестабилните граници тя не е в състояние да постигне членство в НАТО. Тя също така се позовава на историята и припомня, че по време на Студената война и Варшавския договор, СССР трябваше да държи около 400 хиляди свои войници в ГДР, за да може да държи страната под контрол.

От своя страна решението за прехвърляне на част от американските войници от немска на полска територия според генерала е свързано с много години напрегнати отношения по линията Берлин-Вашингтон.

Много е добре американците да искат да инвестират в Полша, защото това от своя страна ще засили полската сигурност. Те виждат, че от територията на Полша ще бъде по-лесно да се контролира случващото се в Русия.

Според Полко, Вашингтон е ядосан на Берлин по няколко причини. Първо, защото немците харчат пари само за икономика и практически не инвестират в отбрана. Второ, въпреки членството в НАТО, Германия тихо постоянно сключва сделки с Русия. И трето, те са обидени от негативното отношение на обикновените немци към американското военно присъствие.

Германия заедно с Франция са слабите звена в НАТО, което от своя страна предизвиква загриженост както у Тръмп, така и у поляците, но подходът на американците като цяло не се е променил, сигурен е Полко.

Ако обаче френският президент говори, че Европа трябва да засили отбраната си, за да ограничи САЩ, които никога не са се стремили да завладеят Европа, а напротив, само са бързали да помагат, а Германия сключва сделки с Русия на Путин, без да обръща внимание на факта, че самата Русия непрекъснато нарушава всички договори и извършва агресия срещу Грузия или Украйна, тогава някакъв дипломатически жест: думи или действия трябва да се предприемат, за да се отрезви Германия и да се върне към днешните реалности.

Съединените щати не искат да правят напук на Германия въпреки всичко, те просто искат тя да осъзнае, че реже клона, на който седи. В интерес на немците американците са в Европа, защото това гарантира сигурността на този регион на света.

Ако това присъствие не е там, ако НАТО е слабо, 
то много бързо експанзията на Путин ще започне да предизвиква притеснение не само в Полша, но и у нейните западни съюзници.", обобщава в интервюто си за wPolityce полският генерал Роман Полко.