Държавният секретар на САЩ Майк Помпео коментира думите на френския президент Еманюел Макрон относно прехвърлянето на ислямистки бойци от сирийската провинция Алепо в Нагорни Карабах през Турция, свързани с терористичната организация Ислямска държава.

„Видях тези съобщения. Всъщност това е всичко, което мога да кажа в момента. Дано не е така. Видяхме как сирийски бойци бяха прехвърлени от Сирия в Либия. Това увеличи нестабилността, създаде повече вълнения, повече конфликти, повече борба и по-малко мир. Мисля, че ще направи същото и с конфликта в и около Нагорни Карабах. Така че се надявам, че тези данни ще се окажат неверни “, цитира думите на шефа на американската дипломация.

„Трябва да попитате турския президент Тайип Ердоган, но нашата гледна точка е съвсем последователна. Това е дългогодишен конфликт. Когато това напрежение ескалира, ако трети страни доставят боеприпаси, оръжейни системи, усложнявате ситуацията, увеличавате риска от загуба на живот и намалявате възможността за мир. 

Затова призовахме всички просто да не се намесват в това, освен чрез призиви за прекратяване на огъня и диалог като начин за възстановяване на реда и мира. Разбира се, предадохме това на лидерите на Азербайджан и Армения, както и на турците “, добави държавният секретар на САЩ.

Междувременно пресслужбата на Държавния департамент на САЩ съобщи, че изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър ще посети Турция в събота.

Американското външно министерство поясни, че служител на Държавния департамент ще посети Анкара и Истанбул от 3 до 5 октомври. "Рийкър ще се срещне с турски колеги, за да обсъди отношенията на САЩ с нашия съюзник в НАТО, както и да обсъди ситуацията в Източното Средиземноморие и Кавказ", заяви министерството.

Припомняме, че в сряда руското външно министерство изрази дълбока загриженост относно прехвърлянето на сирийски и либийски бойци в зоната на конфликта в Нагорни Карабах с цел пряко участие в бойни действия.

В четвъртък Макрон потвърди информацията за прехвърлянето на бойци от джихадистки групи от Сирия в Карабах. По-късно той уточни, че над 300 сирийски „ислямистки бойци, изведени преди това от района на Алепо, са прехвърлени през турския Газиантеп в зоната на конфликта в Нагорни Карабах (за участие в бойни действия на страната на Азербайджан)“. Френският лидер нарече тези данни "потвърден факт".

В петък арменският премиер Никол Пашинян обвини Турция, че е изпратила няколко хиляди наемници от Сирия в Карабах. В същия ден Пашинян дискутира ситуацията в Нагорни Карабах с руския лидер Владимир Путин. Премиерът на Армения разговаря и с президента на Франция, подчертавайки недопустимостта на участието на чужди терористи във военни действия.

Нека напомним, че изострянето на конфликта в Карабах започна в неделя. Участниците в конфликта съобщиха, че и от двете страни има жертви и наранявания, включително и цивилни.

Президентите на Русия, САЩ и Франция Владимир Путин, Доналд Тръмп и Еманюел Макрон призоваха за незабавно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.