Най-малко седем души са били арестувани днес в испанската автономна област Каталуния при инциденти, възникнали по време на протестна акция срещу ареста на испанския рапър Пабло Хасел, осъден за възхваляване на тероризма и обида на короната, съобщи в Туитър каталунската полиция.
 


Демонстрацията в подкрепа на Хасел се проведе в каталунския град Тераса. Участниците подпалиха контейнери за смет, издигнаха барикади и замеряха органите на реда с подръчни средства. Сред задържаните има и непълнолетен.

Митингите в Испания против ареста на Хасел започнаха на 16 февруари. Повечето акции бяха в Каталуния. По време на протестите агресивни участници замеряха полицаите с бутилки, бомбички и други предмети, палиха контейнери за отпадъци, ограбваха магазини и правиха барикади. Наложи се органите на реда да използват сила срещу тях.

Хасел беше осъден на 9 месеца затвор за възхвала на тероризма и обида на кралското семейство в публикации в Туитър и в песни, разпространени в ЮТюб.

На 12 февруари Хасел трябваше да се яви за излежаване на присъдата си, но не го направи.Той се барикадира заедно със свои привърженици в университета в град Лерида, за да не бъде арестуван.

Въпреки това, на 16 февруари артистът беше изведен от сградата на висшето училище и изпратен в затвора.