Според УНИЦЕФ, организацията на ООН за децата, всяка година по света в робство се продават 1 милион и 200 хиляди деца. Тенденцията е към нарастване на тази цифра.
Търговията с деца е едно от най-отвратителните престъпления. Румъния е една от основните страни, от които идват тези съвременни малолетни роби, се казва в материал на Дойче веле.
Тъмната страна на румънското членство в ЕС
След присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. голям брой румънски граждани започнаха да търсят нови начини за припечелване зад граница, изоставяйки децата си у дома.
Елена Тимофициуц е добре запозната с бедите на тези деца. Румънката работи в икуменическата хуманитарна организация: "Ейдром" в Букурещ: "Според официалните статистики в края на 2007 г. е имало най-малко 100 хиляди малолетни, изоставени от родителите им в страната - при роднини или понякога просто у съседи. Защото родителите са си намерили работа в чужбина", казва тя.
Изоставените деца са потенциална плячка за търговци на хора
Децата са примамвани обикновено с фалшиви обещания. Елена Тимофициуц обяснява: "Знаем случаи, в които търговци на хора са принуждавали децата да просят. Престъпниците залъгали нищо неподозиращите родители, че ще откарат децата във ваканционен лагер в чужбина. Вместо това децата се оказват продадени и експлоатирани. Не само за просия, а и като домашни прислужнички. Децата са били затваряни и принуждавани да работят. В други случаи деца са били просто отвличани".
Има обаче и случаи, в които родители или роднини сами са продавали децата. Ето защо в Румъния държавата, църквите и хуманитарните организации залагат на просвещението и превантивните мерки. През февруари тази година правителството в Букурещ стартира национална кампания под девиза "Не посягайте върху детството на децата!"
Неправителствените организации се обръщат целенасочено към децата. Например със сценични творби, написани по мотиви от дневниците на млади жертви на търговията с роби.
Инициативите, подети в Румъния, са за съжаление рядкост в Европа.
Католическата хуманитарна организация Каритас и партньорите й биха искали да променят това положение, да мобилизират гражданското общество и да разяснят истинските измерения на тази престъпна дейност.
Женевийв Кола, отговаря във френския клон на Каритас за борбата срещу търговията с хора: "Ние искаме да се обърнем и към европейските институции. Съветът на Европа, например, прие през месец май 2005 г. конвенция срещу търговията с хора. Крайно необходимо е всички европейски държави да ратифицират тази спогодба и да я осъществяват. В момента се изгражда контролен механизъм, за да се проверява, дали всички страни се придържат към спогодбата. Проверката е крайно належаща". /БЛИЦ