Бившият президент на Украйна Петро Порошенко се завърна в страната, за да бъде изправен пред съда по обвинения в държавна измяна, които той самият определя като "политически мотивирани". Това предаде "Гардиън".

Порошенко беше посрещнат от няколко хиляди ликуващи поддръжници на летището в Киев, където пристигна с полет от Варшава в понеделник сутринта. Някои от хората носеха плакати с надписи "Нуждаем се от демокрация" и "Спрете репресиите".

Очаква се от летището бившият държавен глава да се отправи направо към съда, който ще се произнесе дали да го остави в ареста в очакване на разследване и съдебен процес.

Прокурaтурата в Украйна твърди, че Порошенко, собственик на сладкарската компания Roschen и един от най-богатите украински бизнесмени, е участвал в продажбата на големи количества въглища, които са помогнали за финансирането на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през 2014-2015 г.

Активите на Порошенко бяха замразени в рамките на разследването. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 15 години затвор.

Бизнесменът настоява, че е невинен и обвинява наследника си на президентския пост Володимир Зеленски, че се опитва да го дискредитира политически, за да отклони вниманието от проблемите на Украйна, включително икономическите предизвикателства и нарастващия брой смъртни случаи от коронавирус.
Седмици наред Порошенко бе извън Украйна и се срещаше с политически лидери в Брюксел, Берлин и други европейски столици.