Информация за това, че сенатът на САЩ е подписал проект за военен бюджет за бъдещата година, който предвижда отпускането на смъртоносно оръжие с отбранителен характер и 500 милиона долара за нуждите на Украйна, се появи на страницата на украинския президент Петро Порошенко в профила му във Фейсбук, съобщават световни медии.
„Проектозаконът разрешава предоставянето на нашата държава на смъртоносно въоръжение с отбранителен характер. В него също са включени положения, позволяващи използването на средства от бюджета за отбрана на САЩ за нуждите за рехабилитация в медицинските учреждения на САЩ на ранени украински военни, а също и за подсилването на способностите на въздушните и военноморските сили на нашата държава. За първи път на законодателно ниво се предлага предоставяне на Украйна на такива отбранителни средства: радиолокационни средства за ПВО и наблюдение на надводната ситуация; военноморски противоминни средства; кораби за крайбрежни действия и брегова охрана“, написа Порошенко.  

Говорейки по-рано в американската военна академия West Point Порошенко заяви, че „САЩ продължават да са световен лидер в предоставянето на практическа помощ на Украйна“.

Порошенко също съобщи, че разходите на военния бюджет на Украйна вече са надвишили 6% от БВП: „цифра, която е много повече от задължителните за страните-членки на НАТО“.

Превод и редакция: БЛИЦ