Бившият украински президент и депутат във Върховната рада Петро Порошенко прекоси границата на Украйна с Полша при третия си опит, пише "Украинская правда", позовавайки се на информацията от правоохранителните органи.

Изданието твърди, че на Порошенко и обкръжението му е било разрешено да напуснат страната. По-късно информацията беше потвърдена от украинската депутатка Виктория Сюмар, която написа, че нейният колега и бивш президент вече е в Полша.

По-рано през деня Порошенко чрез "Фейсбук" се обърна към настоящия държавен глава Володимир Зеленски, като го призова да разреши заминаването, заявявайки, че отива на конгес на Европейската народна партия в нидерландския град Ротердам, където ще издигне глас за еврочленството на Украйна.

Порошенко се появи по bTV и ето какво поиска от България

Самият Порошенко посочва, че има официална покана за участие във форума. Бившият президент определи предишните си два опита за пътуване в чужбина "незаконно осуетени" и изрази надежда, че този път ще успее да напусне Украйна.

Припомняме, че на 27 май Петро Порошенко се опита да напусне Украйна за да проведе работно посещение във Вилнюс. На него обаче не му беше разрешено да напусне страната поради факта, че граничните служители не са успели да разчетат QR кода му.

На следващия ден на Порошенко беше отказано разрешение да премине държавната граница за втори път. Срещу бившия украински президент се води разследване, а прокуратаурата на страната искаше той да бъде арестуван.

СБУ е разпитала Яценюк, Турчинов и Аваков за държавна измяна

Държавното обвинение твърди, че Порошенко, който е един от най-богатите бизнесмени в Украйна, е замесен в продажбата на големи количества въглища, като спечелените пари са били използвани за финансово подпомагане на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна между 2014 г. и 2015 г. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 15 години затвор.

Самият Порошенко тогава заяви, че е невинен и обвинява приемника си на президентския пост - Володимир Зеленски, че се опитва да го дискредитира политически, за да отвлече вниманието на хората от многобройните проблеми в страната, като икономическата нестабилност и високата смъртност от коронавирус.