Украйна готви ново преминаване през Керченския проток. Това предадоха световните медии.

БЛИЦ припомня, че на 25 ноември украински военни кораби преминаваха през Керченския проток, когато руската брегова охрана откри стрелба по тях и ги плени, като според руските власти те са нарушили държавната граница на Русия.

Страната не възнамерява да се откаже да преминава с военните си кораби до Азовско море през Керченския проток. Това съобщи в сряда секретарят на Съвета за Националната сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов. 

В интервю за BBC той каза, че следващият преход ще се осъществи възможно най-скоро.

„Ако ние спрем и отстъпваме, Русия ще изпълни задачата си да завземе Азовско море, ще представи нови морски граници в Черно море, фактически легализирайки окупацията на Крим“, каза той. 

„Въпросът не може да бъде бавен. Ние също предлагаме на нашите партньори да вземат участие в това преминаване от украинските черноморски пристанища до украинските пристанища на брега на Азов“, каза още той.

По-специално, Турчинов заяви готовността си да покани представители на ОССЕ, НАТО и други международни организации да присъстват на украинските кораби.

БЛИЦ припомня, че преди време президентът на Украйна Петро Порошенко обяви началото на „война“, коментирайки инцидента в Керченския проток.

Преди това пък той изпадна в паника, тъй като заяви, че 80 000 руски войници, танкове, самолети и бойни машини са струпани по границата на страната му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!