Закарпатските унгарци трябва да имат своя автономия. Те също трябва да получат унгарски паспорти независимо от своето местожителство. Това заяви унгарският посланик в Украйна Ерно Кешкен в интервю за „Украинские новости“.
Посланикът даде пример с разпространената в Европа практика за автономии: Южен Тирол и Италия, където германците учат на собствения си език, а изучават държавния (италианския) език като чужд.  

Той също отбеляза, че Украйна болезнено приема исканията за автономията заради събитията в Донбас. Но унгарците в последните години автономия не са искали, защото се съобразяват със ситуацията.  

По думите на посланика, в украинския закон за националните малцинства от 1992 година присъства терминът „автономия“. А ако украинците искат да подобрят владеенето на своя държавен език, те не трябва да правят това за сметка на намаляването на правата на националните малцинства.  

Според него, ако унгарците се откажат от правото си свободно да избират езика на своето образование, то унгарската диаспора в Закарпатието скоро ще изчезне. Унгария, естествено, няма да подкрепи това. „Не сме подкрепяли такава Украйна. Ние подкрепяхме демократичната Украйна. През 1991 година бяхме сред първите, които признаха нейната независимост, първи открихме тук посолство, първи установихме дипломатически отношения. А сега нашето малцинство искат да го лишат от правата му и чакат ние да се съгласим с това?“, възмути се посланикът.

Освен това, заяви той, украинските унгарци имат моралното право да получат унгарско гражданство без това да нарушава каквито и да е закони. Същото е положението и с онези жители на Унгария, които живеят в Австралия, САЩ и във всяка една друга държава.

Превод и редакция: БЛИЦ