В Средиземно море продължава операцията на руското министерство на отбраната за издирване на изчезналия военен самолет Ил-20М с 14 души на борда. Той изчезнал от радарите на Сирия в близост до военната база Хмеймим.
 
Самолетът е изчезнал от радарите по време на атаката на четири израелски самолета F-16 по сирийски цели в провинция Латакия. В същото време, както поясниха от министерството, руските радиолокационни средства за контрол на въздушното пространство са установили ракетни изстрели от френската фрегата Auvergne, която се е намирала в дадения район.
 
Разузнавателният самолет Ил-20М се е прибирал в понеделник вечерта към военната база. В 23 ч. той изчезнал от радарите на 35 км от бреговата линия. Командването на руската военна база Хмеймим веднага организирало спасителна операция в този район.
 
По-рано машината многократно е била засичана в небето над Сирия, на границата на провинциите Хама и Идлиб. Видели са го и в близост до границата с Турция. В Туитър бяха публикувани кадри от тези негови появи.
 
 
Френските и израелските военни досега не са коментирали информацията. В района на Източното Средиземноморие патрулират фрегати от различни държави, сред които Канада, Гърция и Холандия.
 
По-рано до бреговете на Сирия е била забелязана атомната подводница “Talent” на британските кралски военноморски сили. Тя била оборудвана с десетина ракети „Томахоук“. В близост се намира и група кораби на военния флот на САЩ, която разполага с около 240 подобни ракети.
 
Преди изчезването на самолета сирийската страна съобщи, че в последните дни провинция Латакия е под обстрела. Пострадало е и международното летище в Дамаск, както и завод за алуминий и битова химия и местна електростанция.
 
Както БЛИЦ съобщи, „Ройтерс“ и Си Ен Ен излязоха със сензационната версия, че самолетът е свален погрешка от сирийските правителствени сили, които се опитвали да спрат израелските въздушни удари над Латакия. Информацията предизвика бурна реакция в социалните мрежи и мнозина обвиниха медиите в изкривяване на фактите. До момента руското военно министерство не е коментирало тази информация и продължава да твърди, че съдбата на самолета все още е неизвестна.
 
Самолетът Ил-20 е създаден през 1968 година за комплексно радиоелектронно, фото и радиоприхващащо разузнаване на базата на пътническия самолет Ил-18. Предназначен е за разузнавателни дейности във вътрешността на страната и пограничните райони. От външната страна на кабината са разположени фотоапарати за  въздушни снимки и станция за радиоразузнаване.

   
 Превод и редакция: БЛИЦ