Прехвърлянето на властта в Афганистан ще се извърши на 15 август в президентския дворец в Кабул. Това съобщи телевизионният канал Al Arabiya.

Делегация на талибаните в момента води преговори в президентския дворец в Кабул, съобщава телевизионният канал, позовавайки се на свои източници.

В същото време говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от световните медии, изказа критика към САЩ заради ситуацията в Афганистан.

"Това, което се случва в Афганистан днес, е резултат от американски експерименти и светът с ужас наблюдава ситуацията. Удивително, но факт: в Афганистан има конфронтация между две сили, и двете от които са резултат от процеса на мислене на САЩ. Светът с ужас наблюдава резултата от поредния исторически експеримент на Вашингтон", пише Захарова в своя канал в „Телеграм“.

Припомняме, че след като САЩ обявиха края на въоръжената операция в Афганистан и началото на изтеглянето на войските, движението на талибаните започна офанзива срещу правителствените сили. Според експерти талибаните вече контролират до 85 процента от територията на страната.

Според телевизионния канал Al Arabiya боеве се водят в покрайнините на Кабул. Талибаните обявиха, че не възнамеряват да завземат столицата със сила и водят преговори за мирно прехвърляне на властта.